Tuintips voor november

Iedere maand geven wij je graag de tuintips voor de desbetreffende maand. In de maand november is er ook weer voldoende te doen in de tuin.

tuintips-november-4 tuintips-november-3 tuintips-november-2 tuintips-november-1

Tuintip: Snoeien van bomen en plantentuintips-november-bomen-planten-snoeien

Snoeien is belangrijk om het groeien en bloeien van bloemen en planten te stimuleren. Uiteraard kunnen niet zomaar alle planten en bloemen gesnoeid worden in november.  Kijk voordat je gaat snoeien of de boom of plant inderdaad gesnoeid mag worden. Houd in ieder geval rekening met de regel, snoeien na 1 maart is niet verstandig, want de boom of plant zal dan nauwelijks gaan bloeien.

Tuintip: planten in de maand november

Wat is er nou leuker dan het planten van nieuwe bomen in je tuin? Vanaf november is het advies om de bladverliezende heesters en bomen te planten en dit kan maar liefst tot en met de maand maart.  Vriest het? Dan is het niet verstandig om het planten nog even uit te stellen. Bloembollen kunnen deze maand nog gepoot worden, maar wees wel snel, zodat de bollen nog voor de winter wortels kunnen krijgen.

Extra tuintips in november

Bemesten in de tuin

Wil je echt goed voor je tuin zorgen, dan is bemesten met verse stalmest of een flinke gift compost een echte aanrader. Spit de grond vervolgens goed om, hiermee zorg je in de winter voor een goede verbeterde structuur van de grond.

Bladruimen in te tuin

Laat het vallende blad in de wintermaanden gerust liggen in de tuin en op je gazon. Bladeren zijn juist een goede bescherming tegen het bevriezen van de wortels. Als je een vijver hebt in de tuin, dan is het verstandig om een net over je vijver te leggen om het ergste bladval in het water te voorkomen.

Dieren in de tuin

Er zijn ook in de wintermaanden veel nuttige dieren in de tuin opzoeken om te overwinteren. Vind je het leuk om voor deze dieren een onderkomen te bieden dan kun je ze als volgt helpen: maak een beschutting door bijvoorbeeld een stapel stenen te maken met een laagje bladeren daaroverheen.

Storm op komst

Het zou toch jammer zijn om bomen of planten te verliezen door een Nederlandse storm. Zorg er voor dat je planten goed vast staan, waar nodig kun je uiteraard een stok naast de plant plaatsen voor meer stabiliteit.

Houd dit blog goed in de gaten, want ook in december hebben wij weer verrassende tuintips!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.