Tuintips voor maart

Na de donkere winter, begint in de tuin alles langzaam maar zeker weer te leven. Wat is er in maart in de tuin te doen? Genoeg! Maart is veelal een drukke tuinmaand. De zon laat zich weer vaker zien en bloemen staan in bloei; deze maand start de lente. Op mooie dagen is de verleiding groot om buiten lekker aan de slag te gaan. Nu het nieuwe seizoen voor de deur staat wordt het dan ook tijd om de tuin weer helemaal klaar te maken voor nog meer nieuwe bloei. Let wel op: het kan nog steeds vriezen. Wat te doen met uw tuin in de maand maart, en wat juist niet?

Tuintips maart: tuinonderhoud

Het voorjaar hangt weer in de lucht en dat maakt dat we weer massaal meer naar buiten trekken. Deze maand is de Pasen; een mooi moment om eens lekker aan de slag te gaan in de tuin. Struikrozen kunnen deze maand goed gesnoeid worden. In de wintermaanden geven deze struiken nog bessen, welke goed voedsel zijn voor de vogels. Ook leirozen, heideplanten en vlinderstruiken kunnen prima gesnoeid worden deze maand. Voorjaarsbloeiers kunt u nu beter niet meer snoeien, dan knipt u de takken met bloemknoppen weg.

Maart is ook uiterst geschikt om nieuw te planten of verplanten. Bloembollen van zomerbloeiende planten, zoals gladiolen, kunnen prima de grond in. Meer vorstgevoelige bloembolplanten, zoals tijgerbloem, kunnen beter later buiten worden uitgeplant. Breng verder in maart wat extra kleur aan in uw tuin door bijvoorbeeld viooltjes of madeliefjes te planten.

Boven de 6 graden Celsius gaat ook het gras weer groeien, vanaf half maart kan het maaien ook weer beginnen. Bij veel mos of afgestorven gras, kunt u het gazon deze maand ook verticuteren. Tevens kan deze maand het gazon weer worden bemest. Er zijn veel soorten bemesting beschikbaar, speciaal samengesteld voor uw gazon.

Tuintips: Dieren

De tuin gaat weer groeien en bloeien. Dat betekent ook dat de beesten er weer aankomen. Heeft u nog geen nestkasten hangen voor de vogels? Die kunt u deze maand nog ophangen. Hang de kasten op met de opening naar het oosten of noordoosten.

Uiteraard zijn er ook beesten die we liever niet terug zien in onze tuin. Slakken leggen in april hun eerste eieren en na 3 weken komen de eerste eitjes al uit. Weer 2 maand later zullen ook die zich weer voortplanten. Slim dus om vroeg in het voorjaar te beginnen met het bestrijden van slakken, om later in het seizoen een slakkenplaag te voorkomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.