Heb jij al een rookoven?

rookoven_300Misschien heb je er nog nooit van gehoord, maar een rookoven is dé trend. Het roken van je eten is niet alleen leuker dan barbecueën, maar ook nog eens veel gezonder. Je kan alles op een rookoven bereiden, van groente en kaas tot vlees en vis. Noten en wild zijn overigens ook erg geliefd onder de rookliefhebbers. Er zijn ontzettend veel soorten en maten rookovens verkrijgbaar. Het gaat van grote vierkanten rookkasten tot eenvoudige ketels. Er is dus genoeg keuze voor iedereen.

Lekker buiten koken

Als je besluit een rookoven te kopen, zal je zien dat je er absoluut geen spijt van krijgt. Met een rookoven is heel veel mogelijk en zorgt voor een leuke middag in de tuin. Het roken van je eten is gewoon echt genieten. De duur van het roken verschilt per soort eten. Het duurt langer dan koken en let daarbij op dat je de rookoven niet te hard laat gaan. Het is ook een kwestie van veel uitproberen met rookhout, pekel en de duur van het roken. Zo ontstaat van zelf de smaak die jij het lekkerst vindt.

Let op: vergeet namelijk niet om rookhout te kopen! Rookhout zijn houtsnippers en vaak eiken, beuken of essen snippers. De verschillende soorten ‘rookmot’ zijn heel erg bepalend voor de smaak van je eten. Neem bijvoorbeeld eiken dat erg geschikt is voor zalm en essen is juist weer voor bijvoorbeeld garnalen of tomaten heerlijk.

Tip: Voordat je vlees of vis gaat roken is het lekker om eerst een pekel bad te geven. Dit kan al met 20 gram zout op 1 liter water. Laat het er gerust een tijdje inliggen, dan trekt het goed in het vlees. Daarna kun je je vlees of  vis rustig in de rookoven laten roken zodat de rook er ook goed intrekt.

Rookoven schoonmaken en onderhouden

Belangrijk is dat je de rookoven schoonmaakt als je na vis, vlees gaat roken. Anders bestaat de kans dat je stukje vlees naar vis smaakt. Het rooster kan vaak schoongemaakt worden door het te verhitten en eventueel, als het rooster erg vies is, even schoonschrobben met een spons en heet water. Voor een grondige schoonmaak zijn er speciale onderhoudsproducten te verkrijgen.

rookoven_1024 1

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.