Tuintips voor januari

Wat is er in januari in de tuin te doen? Een vraag die bij veel mensen speelt. Januari is gemiddeld genomen een rustige tuinmaand; er groeien vaak nog maar weinig planten in deze maand en de dagen zijn kort en koud. Toch valt er ook in deze maand zeker van een tuin te genieten. Denk bijvoorbeeld aan het repareren van uw schutting of nieuwe inspiratie opdoen voor de komende maanden. Daarbij kunnen onderstaande tuintips je wellicht helpen om in de maand januari uw tuin toch netjes te onderhouden. Wat moet u wel, maar vooral ook niet doen met uw tuin in deze maand?

Tuintips januari: tuinonderhoud

De maand januari kan ontzettend mooi zijn. Het levert mooie plaatjes op wanneer het flink gevroren heeft of wanneer er een dik pak sneeuw is gevallen.  Eventueel gevallen sneeuw kunt u rustig laten liggen; de sneeuw is een goede isolatie voor uw planten. Echter kan te zware sneeuwval ook te zwaar zijn voor bijvoorbeeld takken. Voorkom bij veel sneeuwval doorgezakte takken door tijdig de sneeuw er af te schudden. Daarbij kan echte harde en koude wind kan de tuin wel degelijk vernielen. Het is daarom verstandig om de wintergevoelige planten af te dekken tegen de vorst. Ook kunt u jonge bomen het beste aanbinden zodat zij bij harde wind niet omwaaien.
Wanneer het gevroren heeft is het verstandig om het gazon met rust te laten. Zelfs door er alleen overheen te lopen kunt u het gazon erg beschadigen. Dit is op het moment zelf niet zo goed te zien, maar wanneer het voorjaar begint des te meer. Zonde, toch maar even omlopen!

Tuintips januari: extra kleur

Voor de echte groene vingers is er uiteraard altijd werk. Zolang het niet vriest, is de gehele maand januari geschikt om struiken, planten en fruitbomen te snoeien. Schaf toch nog die ene heggenschaar aan; u hoeft zeker niet stil te zitten deze periode. Wilt u in de wintermaanden toch wat extra kleur in de tuin? Dat is zeker mogelijk! Er zijn winterbloeiende struiken te koop. Zolang het niet vriest, kunt u zelfs blijven planten. U kunt bijvoorbeeld wat extra kleur toevoegen aan uw tuin door viooltjes of winterheide te planten. Er kunnen zelfs bomen geplant worden wanneer het niet vriest. Naast al die mooie kleuren nog wat meer gezelligheid in de tuin? Help vogels de rest van de winter door met vogelvoederplaatsen. Met pindaslingers, appels en vetbollen doet u de vogels een groot plezier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.