Tuintips oktober

De maand oktober is een maand vol mogelijkheden voor de tuin. Het gazon kan nog steeds gemaaid worden. Dit is ter voorkoming van mos in je gazon. Echter is het wel belangrijk dat je de stand van de maaier wel hoger dan 4 cm instelt. Dit is beter voor het gras als het vriest. Wanneer je gras lang laat doorgroeien zal er mos in je gazon komen. Een mosachtig gazon is wel een ideale bron voor paddenstoelen. Bloemen in je gazon zorgen voor meer insecten en paddenstoelen tussen jouw gras. Wil je dus een waardevoller gazon, maai dan zo’n paar keer per jaar.

Snoeien en bollen planten

In de maand oktober is het goed opletten wat er wel en niet gesnoeid kan worden. Daarnaast kunnen takken die in de weghangen gewoon gesnoeid worden. Bij het snoeien moet je wel opletten dat je beginnende uitlopers of knoppen er niet afsnoeit.

Je kunt de heesters en bomen die blad verliezen planten of verplanten. De grond is nog warm genoeg en de regen zorgt ervoor dat ze het goed zullen gaan doen. Ben je klaar met de inrichting van je tuin. Dan is deze maand ideaal om je tuin te herinrichten. Je kunt zien hoe groot al je planten en struiken zijn. Zo kun je jouw tuin gemakkelijker indelen.  Als je dan toch bezig bent kun je ook gelijk de bloembollen de grond indrukken. Denk aan mooie witte sneeuwvlokjes, kleurige krokussen, narcissen en blauwe druifjes.

Dieren in de tuin

Naast de insecten die je in je tuin hebt, kun je ook andere dieren een onderkomen geven voor de herfst en winter. Zo kun je zorgen voor een onderkomen voor egels, vlinders en vogels. Voor alle gevleugelde vrienden zijn er kastjes te koop. Voor de egel hoef je nog minder te doen.

De egel overwintert graag in en stapel bladeren en takken. Leg dus afgevallen bladeren bij je in de tuin op een hoopje in de hoek. Afgevallen bladeren zijn ook prima te gebruiken als deken voor vorstgevoelige planten. Daarnaast zorgen bladeren voor voeding in de grond, omdat ze op den duur composteren.
Nestkastjes voor vogels zijn zelf te maken of te koop bij allerlei tuincentrums. Zorg dat het kast met de opening naar het noordoosten, op een veilig plaats en stevig hangt. Je kunt het hele jaar de kastjes laten hangen. Het is wel belangrijk dat je ze in september of oktober goed schoonmaakt met heet water. Heb je eindelijk bezoek in je kastje, gun hun dan ook de privacy en ga niet telkens kijken bij de vogels. Te vaak kijken in de broedtijd kan de vogel zelfs wegjagen en dan blijven jonkies alleen achter.

Voor de vlinder is er ook een nestkast te verkrijgen. Deze kun je herkennen aan de verticale sleuven. Heb je veel bloemen en planten in de tuin die vol met nectar zitten, dan is een nestkast voor vlinders ideaal. De nestkast voorziet de vlinders van een slaapplaats en plek om te overwinteren. Hang het kastje op het oosten  op een beschutte plek uit de zon en dat het niet kan inregenen. Daarnaast is het handig dat je wat dorre bladeren onderin legt en wat takjes erin plaats waar ze aan kunnen hangen.

Tuinmeubelen opbergen

De zomer is voorbij en de tuinmeubelen gaan minder gebruikt worden. Nadat je de tuin opgeruimd hebt en winterklaar hebt. Zijn de tuinmeubels aan de beurt. Maak de tuinsets en loungesets schoon met speciale schoonmaakmiddelen en laat ze goed opdrogen. Dit laatste is belangrijk om schimmels te voorkomen. Zijn ze eenmaal goed opgedroogd dan zijn er voor elke tuinsets of loungesets passende beschermhoezen te koop. De parasol en barbecue kun je het beste binnen opbergen. Heb je niet genoeg ruimte om deze op te bergen dan zijn er verschillende afdekhoezen verkrijgbaar.

ademende-tuinmeubelhoes-damp

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.