Tuintips november
Op zoek naar tuintips in de maand november? Interieurentuin.nl vertelt je er alles over. November is de maand waarin de temperaturen dalen, de bomen hun verliezen blad verliezen, zomerbloeiers zijn uitgebloeid en dieren zoeken beschutting in de tuin. Tijd voor tuintips in november!
Wat te doen met de beplanting?
In de maand november is er van alles te doen met uw beplanting. Dit is wel afhankelijk van het weer. Wellicht zal er vorst zijn deze maand, houdt hier zeker rekening mee met uw tuinonderhoud. Heeft het nog niet gevroren dan kan er gewoon gesnoeid worden. Bloembollen kunnen de tuin nog ingedrukt worden en het gazon een maaibeurtje geven. De zomerbloeiers die u in bakken heeft staan die zijn uitgebloeid. Haal deze uit de bakken en gooi ze in de gft-container. Er zijn verschillende winterharde planten te koop die uw tuin opfleuren in de winter. Zolang het niet vriest kunt u deze gewoon poten, zodat de wortel voor de vorst geworteld kan zijn.
Deze periode is ook ideaal om stekjes te maken. Snij of knip stengels van ongeveer 25-30 cm af en zit deze op een beschutte plek in de tuin. Zo kunnen ze wortel krijgen en overleven ze de winter. U kunt zomerbloeiers, zoals de engelentrompet ook stekken. Zet de stek in een vaas water om eerst wortels te laten schieten. Daarna kunt u ze in de grond zetten en op een plek in huis neerzetten om te groeien. De zomerbollen moet u uit de tuin halen en grondig laten drogen. Zijn ze goed droog leg ze dan op een warme plek weg. Zo kunt u ze volgend jaar zo weer poten in de grond.
De bladeren die afvallen van de bomen kunt u gebruiken voor een beschermlaag tegen de kou. Zorg dat u de bladeren rond de stam van uw vaste planten neer legt. Haal overtollige bladeren uit uw tuin, maar laat nog wel wat liggen voor de egels. Zo kunnen zij heerlijk overwinteren in uw tuin. Daarnaast is het nu ook de ideale tijd om uw tuin te gaan bemesten met stalmest. Strooi wat kalk over het gazon voor een optimaal gazon in het voorjaar. Wilt u nog meer dieren in uw tuin, hang dan wat vetbolletjes en nestelkastjes op.
Wat te doen bij vorst?
Bij vorst is het belangrijk dat u zorgt dat alle watertappunten afgetapt zijn. Dit is ter voorkoming dat de leidingen kapot vriezen. Denk aan de buitenkraan, maar ook de eventuele waterornamenten. Wanneer u in de voorspellingen ziet dat het ‘s nachts gaat vriezen, is het belangrijk dat u het gazon niet meer maait. Doet u dit wel dan is dit schadelijk voor het gras en kan het dood gaan. Daarnaast is het raadzaam om uw vijver deels ijsvrij te houden. Dit zorgt ervoor dat de planten en vissen genoeg zuurstof houden. Heeft u geen zin om zelf telkens het ijs uit uw vijver te halen? Schaf dan een ijsvrijhouder aan om een deel van de vijver ijsvrij te houden. Heeft het gevroren dan is het verstandig om niet meer te gaan snoeien. Wanneer u bomen snoeit komen er sappen uit en deze kunnen bevriezen. Dit is slecht voor de boom en zal het volgende jaar minder goed tot niet bloeien.
Bij de vorst is het ook belangrijk dat u uw dieren goed beschermt tegen de kou. Kippen binnen in de ren doen en konijnen een beschut plekje geven waar ze kunnen overnachten. Vissen hoeft u minder eten geven, want bij vorst eten vissen minder.
Een gezellig terras creëren.
Gezellig in de winter met vrienden en familie buiten zitten. Nu staan de meeste mensen er niet direct om te springen. Toch kunt u uw terras zo inrichten dat het er gezellig en knus uit ziet. Heeft u een terras met een overkapping, dan kunt u een terrasverwarmer ophangen voor wat warmte. Een andere echte sfeermaker is een mooie vuurhaard waar iedereen omheen kan zitten. Houdt er wel rekening mee dat deze niet onder een afdak kan staan. Hang fleecedekentjes in vrolijke kleuren over de stoelen heen voor uw gasten en uw zelf. Zo zullen zij het warm genoeg hebben om toch nog heerlijk buiten te kunnen zitten. Om het geheel nog gezelliger aan te kleden kunt u hangpotten vullen met leuke winterviolen en klimop. Hang lantaarns op met kaarsen erin en zet eventueel kaarsen op tafel als het niet te hard waait.