Tuintips december

December is een aardig rustige maand om dingen te ondernemen in de tuin. Het zijn meer de onderhoudsklusjes die moeten gebeuren. Vaak zijn de klusjes ook afhankelijk van het weer, want: het kan vriezen, het kan dooien! Lees nu alles over Tuintips december bij Interieurentuin.nl!

December tuintip 1: Wat te doen bij vorst?

Heeft u de buitenkraan nog niet afgetapt, dan is dit zeker aan te raden om snel te doen. Anders is de kans groot dat bij strenge vorst de leidingen kapot vriezen. Denk aan de andere waterpunten in de tuin. Zo kunt u bijvoorbeeld een waterornament of fonteintje in een vijver hebben. Heeft u vissen en waterplanten in uw vijver? Zorg dan voor een luchtpomp, zodat de vijver niet helemaal dichtvriest. Valt er sneeuw? Dan is het belangrijk dat u het ijs op de vijver schoon houdt. Doet u dit niet dan is de kans aanzienlijk aanwezig dat uw vissen de winter niet overleven. Op het gazon mag tijdens de vorst niet meer gelopen worden! Dit is om schade aan het gras te voorkomen. Nu de temperatuur buiten flink daalt en ’s nachts de vorst al ingezet wordt zullen de bladeren snel allemaal afvallen. Haal deze van uw gazon af, anders is de kans groot dat u geen mooi gazon hebt ik het voorjaar. Bij vorst hebben planten die pas net in de grond staan het zwaar om water op te nemen. Zorg voor een warm bedje bij de planten die gevoelig zijn voor de vorst en ga zeker niet lopen snoeien wanneer het vriest. Doet u dit wel dan vriezen de afgeknipte punten in en zal uw plant het niet redden. Daarnaast zijn de bladeren die van de bomen vallen prima bodembedekkers. Ideaal om als isolatie laagje te functioneren. Daarnaast vinden egels het ook helemaal niet erg dat u de bladeren onder de heggen neerlegt. Zij  zullen zeker gebruik maken van de bladeren om de winter door te komen.

December tuintip 2: Wat doet u als het dooit?

Bij dooi weer kunt u op een zonnige dag nog prima het één en ander snoeien. Vooral fruitbomen kunnen teruggesnoeid worden. De appelboom kunt u pas snoeien wanneer al het blad is afgevallen. De roos daarentegen moet u juist de laatste rozenbladeren bij weghalen. Doet u dit niet dan kan uw rozenstruik ziektes krijgen. December is uw laatste kans om nog wat voorjaarsbollen de grond in te drukken. Let er wel op dat u ze beschermt tegen de wind en vorst. De bollen hebben nog geen wortel kunnen schieten. Zij zullen niet zo gemakkelijk vocht uit de grond halen. Bij vorst is de kans zelfs groot dat ze doodvriezen.

December tuintip 3: De kerstboom en de sfeerhaard

Wat is de maand december zonder kerstboom? Heeft u nu een kerstboom in de tuin die eruit gehaald kan worden of koopt u er één bij een verkooppunt? Dan is het belangrijk dat u de kerstboom eerst laat acclimatiseren. Het is verstandig om de boom te laten wennen aan de temperatuur. Dit kan door hem in de garage of schuur neer te zetten. Laat het daar een paar dagen staan en zet de kerstboom dan pas naar binnen. Dit is raadzaam om met de kerst nog naalden in uw boom te hebben. Een kerstboom in de tuin kunt u ook gezellig laten staan. Tuig de boom sfeervol op en en doe er strikjes, plastic kerstballen, diertjes of houten versieringen in. Daarnaast is het leuk om verlichting in de kerstboom te hangen om er zo een gezellige kerstboom van te maken. Buiten kunt u het ook gezellig maken met een sfeerhaard. Met een sfeerhaard kunt u de kerst avonden nog gezellig op uw veranda doorbrengen met vrienden. Gezellige feestdagen gewenst!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.