Tips voor een duurzame tuin

Wat is een duurzame tuin?

Wil je ook een duurzame tuin aanleggen? Dat is zeker aan te raden, een duurzaam tuinieren is namelijk goed voor het milieu en je kunt goed gebruik maken van oude materialen. Er verschijnen steeds meer mensen met groene vingers, maar niet iedereen is even duurzaam bezig.

Voor een duurzame tuin heb je heus geen grote tuin nodig. Kleine tuinen of balkons zijn ook zeer geschikt. Een duurzame tuin staat daarnaast niet alleen voor een milieuvriendelijke tuin, maar ook voor een tuin die je voor een langere periode aanlegt in plaats van elk jaar veranderingen aan te brengen. Doordat je weinig aan de tuin verandert kan de bodem en het groen namelijk goed ontwikkelen. Hieronder vind je nog een aantal handige tips om je tuin zo duurzaam mogelijk te maken.

Tips voor een duurzame tuin

Duurzame tuinEen handige tip om duurzamer bezig te zijn is bijvoorbeeld kijken bij het kopen van hout of potten of deze eerlijk zijn gemaakt. Daarnaast kun je op het internet ook mooie tweedehands materialen als steen en hout vinden die je kunt hergebruiken voor in je tuin. Ook de gereedschappen die je gebruikt kunnen wel of niet duurzaam zijn. Ga je een schutting maken? Kijk dan of het hout FSC gekeurd is en geen tropisch hardhout is. Eikenhout uit Europa is iets minder duur dan tropisch hardhout, heeft ook een lange levensduur en is vooral veel milieuvriendelijker.

Het onderhouden van een duurzame tuin

Voor het onderhouden van een duurzame tuin kun je natuurlijk ook het beste duurzame middelen gebruiken. Gebruik dus geen round-up of giftige bestrijdingsmiddelen. Bestrijd ziektes met natuurlijke producten zodat je de natuur in balans houdt. Dit is ook veel gezonder voor jezelf. Verwijder onkruid gewoon met de hand, dan heb je ook niet veel bestrijdingsmiddelen nodig en maak van zoveel mogelijk oud tuinafval compost. Dit kun je later weer gebruiken voor je tuin.

Duurzame tuin 1024