Een eenvoudige moestuin

Een moestuin, niet iedereen heeft de ruimte of ziet op tegen de grote hoeveelheid tijd en het werk dat besteed moeten worden om de moestuin bij te houden. Dit hoeft echter helemaal niet zo te zijn!

De laatste tijd is moes tuinieren steeds populairder aan het worden. De volkstuinen kennen sinds kort zelfs weer wachtlijsten en mensen zien de voordelen van een moestuin. Het is natuurlijk ook ontzettend leuk om te doen! Zo kun je je eigen (biologische) groenten en fruit kweken, geld besparen op de uitgaves aan eten en overigens is verse groenten en fruit uit eigen tuin heel erg lekker.

Toch zien veel mensen nog tegen het bijhouden van een moestuin op en vragen zich af: kan een moestuin niet gewoon heel eenvoudig  zijn? Natuurlijk kan dat! Hieronder een korte uitleg en praktische tips om een eenvoudige moestuin te beginnen.

Waar moet je beginnen en welke groenten en fruit kun je planten?

Moestuin bakkenAllereerst is de vraag: heb ik plek de tuin voor een moestuin? Dit is voor een groot deel van de mensen niet het geval. Daarom is het een handig idee om in bakken te moes tuinieren. Deze bakken kun je gemakkelijk zelf maken met vakjes erin voor de verschillende soorten groenten en fruit die je wil kweken. Overigens kun je deze bakken overal neerzetten: op het terras, op het balkon of in de voortuin.

Wanneer je besluit om gebruik te maken van een bak, is het ook verstandig om te bepalen hoeveel je wil oogsten. Zo kun je economisch in vierkanten zaaien en kunnen de plantjes goed groeien. Zo komen ze elkaar niet in de weg te staan. Dit zie je wel vaak bij een volkstuin waar in rijtjes is gezaaid en vervolgens moet worden gedund. Nog niet overtuigd? De opbrengst van een simpele bak van 1×1 meter is verbazingwekkend omdat je door deze economische manier van moes tuinieren wel 3 of 4 keer per jaar kan zaaien en oogsten.

Het verzorgen en bijhouden van je moestuin

Zoals in het eerste kopje is beschreven, zien veel mensen tegen het bijhouden van de moestuin op. Zeker bij een volkstuin is dit lastig wanneer je vaak eerst een stuk moet fietsen voordat je er bent. Dit gaat uiteindelijk dan ook bij veel mensen ten koste van de opbrengsten van de oogst.

Met een eenvoudige moestuin in de tuin is dit zeker geen moeite. Heb je besloten om de moestuin in de bakken te doen? Dan kun je er ook voor kiezen deze bakken op een handige plek neer te zetten. Zo kom je er elke dag langs en kun je even kort kijken hoe het met je moestuintje gaat.

Let op het onkruid en zorg dat de grond vochtig blijft. Een bakje met water en een schaar zijn de belangrijkste spullen die je nodig hebt. Dit in tegenstelling tot de grote hoeveelheid gereedschappen die je moet aanschaffen en gebruiken voor een volkstuin. Zo heb je met slechts 5 tot 10 minuten per dag gegarandeerd een eenvoudige én succesvolle moestuin.

Moestuin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.