3 dieren die profiteren van de haag in uw tuin

Hagen en heggen hebben een zekere ecologische waarde. Vele groten en kleine dieren schuilen, nestelen en leven in de heg in uw tuin. Draagt u de natuur in uw tuin een warm hart doe, plant dan een haag of heg als erfafscheiding.

De huidige stedelijke omgeving bevat veel onnatuurlijke elementen zoals steen, hout en staal en biedt steeds minder beschutting voor sommige dieren. Toch kent een stad of dorp meer dierlijke bewoners dan dat uw wellicht zult vermoeden. Zij vinden beschutting in uw tuin en het openbaar groen.

Naast beschutting hagen direct en indirect ook voedsel. Denk maar eens aan de bessen van meidoorn, taxus en laurier. Maar wat te denken van talloze soorten insecten die leven van hagen en op hun beurt weer als voedsel dienen.

 

Egels schuilen en nestelen onder uw haag

Iedereen vindt weleens een egel in zijn of haar haag. Hagen bieden nestelgelegenheid en beschutting. Daarnaast voedt een egel zich met de insecten in slakken die de haag als leefomgeving hebben.

Merels nestelen in uw heg

Hagen vormen door de dichte vertakking beschutting aan nestelende vogels. De haag vormt een onneembare vesting waar eitjes rustig uitgebroed kunnen worden. O.a. merels, lijsters, tjiftjafs, winterkoninkjes, roodborstjes, groenlingen en gekraagde roodstaarten vinden hier een geschikte nestplaats.

Veldmuizen vinden beschutting in hagen

Niet iedereen wordt even blij van veldmuizen, maar desondanks zijn muizen een onmisbare schakel in de voedselketen en zijn uitermate belangrijk voor de biodiversiteit. Een heg biedt deze dieren beschutting en in de wintermaanden houden ze er hun winterslaap.

Kies voor een haag als erfafscheiding

Bent u recent verhuist of renoveert u uw tuin, kies dan voor een duurzame oplossing en plant een haag als erfafscheiding. Dichte schuttingen vormen namelijk een barrière voor de dieren in uw tuin en bieden bovendien ook geen beschutting en voedsel. Dit is ook de reden dat veel gemeenten restricties opleggen ten aanzien van het plaatsen van schuttingen.

De mogelijkheden met hagen zijn legio, maar de meest bekende blad houdende soorten zijn taxus, laurier of olijfwilg. Deze soorten zijn verkrijgbaar als lossen haagplanten en zelfs als kant en klaar haagelementen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.