4 seizoenen een mooie tuin

Een tuin die het hele jaar mooi is om naar te kijken. Wie wil dat nou niet? En het kan door voor elk jaargetijde planten te kiezen die op dat moment aantrekkelijk zijn.

Elk seizoen heeft tuinplanten die er echt uitspringen. Met bloemen, besjes, herfstkleuren of bijzondere takken of basten. Geef ze een plekje in je tuin en je hebt het hele jaar iets om naar uit te kijken.

Wintertuin

In de wintertuin heb je vooral veel groen nodig! Bladhoudende planten en struiken die de lijnen in je tuin benadrukken. Een gazon, hagen en schuttingen bedekt met klimop zijn hiervan een goed voorbeeld, maar er zijn ook planten die nog meer kleur te bieden hebben. Kerstroos bijvoorbeeld is niet alleen wintergroen, maar bloeit ook vanaf januari. Als je er aan hebt gedacht, kun je tot in november sneeuwklokjesbolletjes poten. Deze laten hun tere witte bloemen al vroeg in het nieuwe jaar zien. Of bergthee, een laag bladhoudend struikje met rode bessen in de winter. Bloeiende struiken zijn er ook, Viburnum en Skimmia bijvoorbeeld. Dus zet je tuin in bloei in de winter, er valt genoeg te kiezen!

Voorjaarstuin

In de lente, vanaf maart april kun je genieten van voorjaarsbolletjes in de tuin. Denk eraan dat je ze in de grond zet de herfst ervoor! Dat kan tot ongeveer begin, half december voor bloei het voorjaar erop. Dat zijn echt de kleurbrengers voor de lentetuin. Je kunt ze in het gazon poten, in potten en in de border. Wat later in de lente bloeit er al meer, denk bijvoorbeeld aan bloesemstruiken en bomen. Magnolia, fruitbomen en sierkersen fleuren hele straten op.

Zomertuin

De zomer is het makkelijkste bloeiseizoen. Vaste tuinplanten bloeien volop, eenjarige planten laten zich van hun beste kant zien, hortensia’s, vlinderstruiken en rozen stralen je tegemoet.

Najaarstuin

Vanaf einde zomer tot in oktober kun je nog genoeg kleur in je tuin vinden. Herfstasters, herfstanemonen, dahlia’s, siergrassen en het herfstblad aan struiken en bomen. Eigenlijk is dit seizoen net zo prachtig als de lente. Houdt je van herfstkleuren dan zijn esdoorns (Acer) en amberbomen (Liquidamber) een mooie aanwinst met hun felle oranje en rode blad.

Kies uit elk seizoen een aantal toppers en je hebt het hele jaar plezier van je tuin!