Zelf een kruidentuin aanleggen

kruidentuin_300Zelf een kruidentuin aanleggen is niet alleen erg leuk, je hebt daarnaast ook verse kruiden uit eigen tuin om lekker mee te koken. Waar moet je aan denken voordat je een kruidentuin wil aanleggen? Zorg er allereerst voor dat je een stukje grond in de tuin hebt van zo’n 5-10 m2. Het beste is om  een goede voorbewerking van de grond te doen. De meeste kruiden groeien op elke grondsoort wel, maar met voorbewerking heb je sneller succes. Doe dit in september of oktober, dan is de grond nog warm van de zomer. Laat het daarna een winter rusten en begin in het voorjaar met het aanleggen van een laagje compost en het planten van de kruiden.

Welke kruiden kun je planten?

In het begin is het verstandig om met een aantal bekende kruiden te beginnen. Bieslook, salie, rozemarijn, tijm en peterselie zijn hier voorbeelden van. Later als je de smaak te pakken hebt kun je altijd nog minder bekende en moeilijkere kruiden gaan planten.

Het beste is als het stukje grond aan een kant een muur of heg heeft met een paadje. Belangrijk is daarbij hoeveel zon de kruiden krijgen. Dit verschilt uiteraard per soort kruid. Daarnaast zijn sommige kruiden gevoeliger voor wind en hiervoor is een windscherm dan ook een idee. Dit laatste bevordert de geuren die vrij komen bij je kruidentuin.

Voordat je begint met planten is het handig om op het stukje grond vakken te maken per soort kruid. Dit kan gedaan worden door het gebruik van buxus of lavendel planten die als scheidingslijn tussen de soorten kruid staan. Hierdoor voorkom je dat de verschillende kruiden door elkaar gaan groeien. Daarbij moet je ook kiezen tussen eenjarige (zoals peterselie, koriander) en meerjarige planten (zoals salie, rozemarijn). Dit kan met zulke vakken gemakkelijk worden onderscheiden en bevordert de groei van de planten.

Het verzorgen en bijhouden van je kruidentuin

Meerjarige planten zoals tijm, salie, rozemarijn en bonenkruid zijn vaste planten die in de winter verdorren maar in de lente weer terug zullen komen. Bieslook en oregano sterven in de winter bovengronds zelfs helemaal af, maar zullen ook terugkeren in het voorjaar.

Het is verstandig om elk jaar de kruidentuin op te ruimen. Let ook op de afvoer van het stukje grond. Planten zoals munt moet je goed in de gaten houden, deze gaan vrij snel woekeren in de andere kruiden. Het beste is dan ook om deze kruiden in een aparte bak te doen. Daarnaast kun je de meerjarige planten het beste om de drie of vier jaar vervangen door jonge plantjes.

kruidentuintje copy

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.